KOSGEB, yeni girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmeleri ve işletmelerini kurmaları için finansal destek ve danışmanlık hizmetleri sunan bir kurumdur.
KOSGEB'in "Yeni Girişimci Desteği" programı kapsamında, yeni girişimciler belirli koşulları sağladıklarında, hibe, faizsiz kredi ve eğitim desteği alabilirler.
Yeni Girişimci Desteği'nin başvuru koşulları arasında şunlar yer alır:
Başvuru sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması veya Türkiye'de ikamet etmesi gerekmektedir. Başvuru sahibinin daha önce herhangi bir işletme açmamış olması gerekmektedir.
İş fikrinin inovatif, sürdürülebilir, yenilikçi ve ticari olarak gerçekleştirilebilir olması gerekmektedir.
İş fikrinin, belirlenen sektörlere (özellikle teknoloji, tasarım, yenilenebilir enerji, sağlık, tarım, turizm vb.) yönelik olması tercih edilmektedir.
Başvuru sahibinin işletmenin yönetimi konusunda yeterli bilgiye ve deneyime sahip olması gerekmektedir.
Bu destek kapsamında, yeni girişimciler işletmelerini kurmak için ihtiyaç duydukları sermaye ve ekipmanlar için hibe, faizsiz kredi ve eğitim desteği alabilirler.
Ayrıca işletme açma sürecinde danışmanlık hizmeti de sağlanmaktadır.
Yeni Girişimci Desteği programının detaylarına KOSGEB'in resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz.
KOSGEB Yeni Girişimci Desteği Başvurusu, çevrimiçi olarak KOSGEB'in resmi internet sitesinden yapılmaktadır.
Başvuru işlemi için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir: Öncelikle, KOSGEB'in resmi internet sitesine (https://www.kosgeb.gov.tr) girin.
Ana sayfada yer alan "Hizmetler" sekmesinden "Yeni Girişimci Desteği" bölümüne tıklayın. Açılan sayfada, "Başvuru İşlemleri" butonuna tıklayarak başvuru formunu açın.
Başvuru formunu doldurun.
Formda gerekli bilgiler, işletmenizin kuruluşuyla ilgili genel bilgiler, iş planınız, hedefleriniz ve finansal tablolar gibi detaylar yer almaktadır.
Formu tamamladıktan sonra, başvuru formunu elektronik ortamda gönderin. KOSGEB'in inceleme süreci sonunda, başvurunuzun kabul edilmesi halinde size bir Onay Kodu verilecektir.
Kosgeb Eğitimleri 2021 Yılından İtibaren Online Ortamda Yapılmaya başlanmıştır . Yukarıdaki adımları Tamamladıktan Sonra Kosgeb Eğitim Videosu 3 ile 6 Saat Sürmekte olan 2 Aşamalı Eğitim Kapsamını Tamamlayıp Yeni Girişimci Sertifikanızı Alabilirsiniz .
KOSGEB iş planı, KOSGEB desteği almak isteyen girişimcilerin hazırlaması gereken bir belgedir.
KOSGEB iş planı, KOSGEB desteklerinden faydalanmak isteyen girişimcilerin hazırlaması gereken bir belgedir. İş planı, girişimcinin iş fikrinin detaylı olarak açıklandığı, işletmenin nasıl faaliyete geçeceği, nasıl büyüyeceği ve karlı olacağına dair stratejilerin belirlendiği bir dokümandır.
İyi hazırlanmış bir iş planı, işletmenizin başarısı için çok önemlidir.
İş planınızın içeriği, işletmenizin projesine göre değişebilir ancak aşağıdaki temel unsurlar mutlaka bulunmalıdır:
İşletme Özeti: İşletmenizle ilgili genel bilgileri ve işletmenizin özelliklerini açıklayan kısa bir özet.
Ürün/Hizmet Tanımı: Sunduğunuz ürünler/hizmetler hakkında detaylı bilgi verin.
Rakiplerinizden farklılaşmanızı sağlayacak özellikleri de belirtin.
Pazarlama Planı: Potansiyel müşterilerinizin kim olduğunu, nerede bulunduklarını, neye ihtiyaçları olduğunu ve sizin nasıl bir çözüm sunduğunuzu anlatın.
Rekabet Analizi: Rakiplerinizi tanımlayın ve onların güçlü/ zayıf yönlerini analiz edin. Bu sayede kendinize avantajlar sağlayabilirsiniz.
İşletme Yapısı ve Yönetim: İşletmenizin yapısı, yönetim şekli ve personel politikanızı açıklayın.
Maliyet ve Gelir Projesyonu: İşletmenizin bir yıl içindeki maliyetlerini ve karlılığını öngörün. KOSGEB desteği alarak hangi masrafları karşılayacağınızı ve hangi alanlarda daha fazla yatırım yapmanız gerekeceğini planlayın.
Risk Analizi: İşletmenizle ilgili olası riskleri analiz edin ve bu risklere karşı neler yapabileceğinizi belirleyin.
İş planınızı hazırlarken, açık ve net bir dil kullanın ve rakamlarla destekleyin. İş planınızın okuyucularına işletmenizin potansiyeli hakkında somut bir fikir vermesi gerekmektedir. Ayrıca, planınızı yazarken hedef kitlenize uygun bir dil kullanmaya özen gösterin.
KOSGEB kurul görüşmesi, girişimcilerin KOSGEB desteklerinden yararlanmak için başvurdukları bir sürecin bir parçasıdır. Görüşme genellikle girişimcinin iş planını ve projesini tartışmak üzere yapılmaktadır. Bu görüşmede,
KOSGEB yetkilileri tarafından girişimcinin projesi hakkında ayrıntılı bilgi alınır ve projenin
KOSGEB kriterlerine uygunluğu değerlendirilir.
KOSGEB kurul görüşmesinde aşağıdaki sorular sorulabilir:
Projenin amacı nedir?
Projenin özellikleri nelerdir?
İş planı ve stratejileri nelerdir?
Projede kullanılacak kaynaklar nelerdir?
Hangi sektörde faaliyet gösterilecek?
Projenin finansal tablosu nasıl olacak?
Var olan riskler ve bu risklerin yönetimi hakkında ne düşünüyorsunuz? Pazarlama stratejisi nelerdir?
Rakipleriniz kimlerdir ve onlardan nasıl farklılaşacaksınız?
Kurul üyeleri, girişimcinin projesinin doğru bir şekilde yönetilebileceğini ve başarıya ulaşabileceğini düşündükleri takdirde destek sağlamak için oybirliğiyle karar verebilirler. Girişimcinin projesi için KOSGEB desteği alması durumunda, yine kurul üyeleri tarafından belirlenen bir süre içinde projenin ilerlemesi ve sonuçları hakkında raporlar sunması gerekebilir.
Kosgeb Yerli Lazer Kesim Makinesi Desteğinde Tutar 100,000TL ile 160,000 TL arası Projenizin Detayı Nace Kodunuza Göre Makine Destek Paketi Hibe Tutarı Değişmektedir . Yerli Üretim Lazer Kesim Makinalarında %90 lık Kısmı Kosgeb Tarafından %10 luk kısmı Alıcı Tarafından Yapılmaktadır .
%10 Ödeme ile Alım Yapmak isteyen Kişilerden Firmalar Kurul Yazısı , Vergi ve Sgk Borcu Yoktur Yazıları ve Teminat İsteyebilmektedir .
Bu Aşamalar Tamamlandıktan Sonra Makine Faturası kesilir buna İstinaden %10 Ödeme Yapılıp Makine alımını Gerçekleştirebilirsiniz .